MČR v silničním závodě jednotlivců

187km / 2827m / 40,9km/h / 4:50

Silniční šampionát potvrdil skvělou výkonnost současné české cyklistiky a dal vyniknout novým talentům. Režii závodu pevně ve svých rukou opět držela týmová stálice ELKOV KASPER, a to i přes obtížnost profilu (nastoupaných 2800m) a snahu velmi silných jezdců z profi stájí (Hirt, Turek, Vakoč, Štybar, Černý, …) o vítěznou spolupráci. Příjemným překvapením byl výkon mladíků U23 Vojty Řepy, který skvěle sekundoval v předlohém úniku Zahálkovi a Jakuba Boučka, jenž se vždy bez problémů dotáhnul v nejtěžším stoupání jak na útočícího Štybara tak posléze v posledním kole i Černého, aby 8km před cílem naprosto bez ostychu sám zaútočil na titul! Parádní vizitka obou talentů a všech zůčastněných jezdců.

MCR_2020 (2)

Od začátku závodu se jelo velmi svižně, průměrná rychlost v obtížném profilu činila 40km/h. Pro 72kg vážícího Matěje Zahálku v úniku to znamenalo pohybovat se po celých 5 hodin normovaným výkonem 338W (4.69W/kg)!!!. Jezdci v hlavním poli to měli o něco jednodušší, 77kg vážící Josef Černý zaznamenal “pouze” 323W (4.19W/kg), tedy přesně o 0,5W/kg snazší jízda.

Pro udržení v poli museli závodníci zvládnout opakovaně 5ti minutové silové stoupání v Dobrovici (max 13%) výkonem blízkým 6W/kg a 6ti minutové stoupání v Jemníkách výkonem 4,5W/kg. 4% sklon v tomto pozvolnějším kopci dovoloval jezdcům v pelotonu pošetřit síly jízdou v závětří, jelikož nahoru se jezdilo třicítkou. Nejlépe situaci ilustruje záznam wattmetru Matěje Zahálky, který na stejný čas 6:14 pro zdolání tohoto stoupání musel  vynaložit osamoceně v úniku 412W, kdežto v posledním kole po dostižení vedoucí skupinou “pouze” 374W. Tedy jízda ve skupině v tomto stoupání šetřila téměř 40W (!).

Atak Honzy Hirta v nejprudším místě předposledního stoupání z Dobrovice znamenal v jeho podání 1,5 minutový výkon na úrovni 7,8W/kg (!!!), jímž oddělil zrno od plev a pro profíky vyřešil selekci vítězné skupiny včele se Štybarem a spol., ale prakticky celým týmem ELKOV KASPER v zádech.

V posledním stoupání z Dobrovice se pokusil závod pro sebe rozhodnout Pepa Černý, který vložil na 1,5minuty 6,8W/kg, ovšem skupinu to neudolalo, takže se opět sjela. Překvapivý atak Boučka na vrcholu před sjezdem likvidoval Michal Kukrle až v závěru klesání 10ti vteřinovým nástupem 950W(!). Kolem Boučka se tak prohnal neskutečnou rychlostí a plno práce s jeho dostižením měl opět Štybar.

Poslední 2,5minuty závodu se odehrály průměrem 500W a finále už znáte. Štybarovi se povedla školácká chyba, když 250m před cílem si za zády nechal akcelerovat Ťoupalíka, a na mokrém povrchu už ho nedostihnul. Ťoupalíkovi stačilo na mistrovský titul v mírném stoupání zrychlit ze 40 na 50km/h.

Atraktivní trať se odměnila překrásným závodem, skvělá režie a výkonnost celého týmu ELKOV KASPER a jezdců World Tour přinesla zasloužené ovoce.

Ale nejen to – byli jsme svědky vynikající výkonnosti téměř 30ti nejlepších závodníků (29tý dojel Jan Hirt pracující v zájmu WorldTour jezdců), prvních 10 bylo v cíli v jedné minutě.

Wattmetry jezdců to jen dokládají, tenhle závod byl na výkon, kdo nezvládnul 5h/300W cíle se nedočkal. Pro ilustraci normované výkony několika předních jezdců Matěj Zahálka 338w/72kg, Josef Černý 323w/76kg, Jan Hirt 298W/60kg, Dan Turek 326W, Michal Kukrle 355W, Alois Kaňkovský 337W.

Podrobněji o průběhu zde: https://www.roadcycling.cz/clanek/oda-na-cyklistiku-mistrem-republiky-adam-toupalik-pred-zdenkem-stybarem

Robert Kleiner,
s1w.cz

 

Přihlaste se k odběru novinek ať Vám neuteče žádná novinka ze světa výkonnostního sportu.