Když nemáš nohy

Už jste to určitě také zažili. Pověstné "neměl jsem nohy" znamená jediné. Mohl jsem se snažit jak jsem chtěl, tělo mi fungovalo, ale ten správný tah a síla do pedálů tam prostě nebyl. A s tímhle se nedá udělat vůbec nic. Vůlí to nezlomíte, můžete se snažit jak chcete, vše marné.

Jak to vypadá když se vám to stane při jednom z vrcholů sezóny, konkrétně na pekle severu Paříř-Roubaix? Tak tohle po včerejšku už moc dobře už ví "náš figurant" Mathieu Van de Poel.

Zde je jeho záznam z posledních 70km závodu, kdy už šlo opravdu do tuhého:

Ze záznamu je patrné, že Mathieu se snaží reagovat na nástupy soupeřů, kteří mu jeden po druhém odjíždějí, tepovka je na maximu, ale výkon pokulhává a on není schopen adekvátně reagovat a čerpat zbytek svých energetických možností - v záznamu Wbal mu zbývá ještě více než 12kJ, na které už prostě nedosáhne. Jeho nohy dnes nemají takový výkon, aby zcela využily jeho energetické možnosti. Přitom srdce tepe naplno a průměrný normovaný výkon 334W není nic co by mu mělo dělat vážnější potíže. Za normálních okolností je to pro něj normální tempový trénink, který mu vylepšuje aerobní kapacitu a "nabíjí baterii".

Přesto se dnes může pouze dívat jak jeho největší soupeři - nejdříve pozdější vítěz Dylan van Baarle, poté i Stephan Kung a Wout van Aert odjíždějí ze skupiny za umístěním na stupních vítězů.

Tenhle moment je myslím dostatečně výmluvný https://youtu.be/5ir0Ptzmplw?t=211.

22,5km před cílem odjíždí Van Aert s Kungem a Van der Poel může jen bezmocně přihlížet. Přitom při spolupráci těchto tří časovkářských es by za normálních okolností neměl být problém vedoucí jezdce dostihnout.

 

Lze se jen dohadovat co je příčinou ztráty Van der Poelovy výkonnosti, ale je více než pravděpodobné, že jeho forma šla po měsíčním závodním cyklu, který od 19.3. absolvoval, už výrazně dolů. Na prvním závodě (Milano-Sanremo) bylo vše v pořádku, následovalo 14dnů vítězné formy (včetně titulu Okolo Flander), poté již pokles na Amstel Gold Race a definitivní útlum na Paříž-Roubaix.

Cyklistika je v tomto ohledu memilosrdná. Pokud nemáš najeto, těžko se dá forma udržet delší dobu. Náročný závodní kolotoč jarních klasik už zimní tréninkové manko nahradit nedokáže a z původní formy jen ukrajuje.

 

Robert Kleiner,
SPEEDweaponry