WATTY – nová běžecká metrika se definitivně prosazuje

A které watty jsou tedy pro mě ty pravé?

Pravděpodobně to není poprvé, co slyšíte o běhání s výkonem a měřičích wattového výkonu určených pro běžce. „Běžecké watty“, díky svým unikátním možnostem v posledních měsících výrazně nabírají na síle a nutí reagovat všechny globální hráče trhu s běžeckými hodinkami a sportestery. Kromě již dobře známých a zavedených výrobců jako Polar, Garmin, Suunto, agilních nováčků na trhu jako Coros, Wahoo se k wattové mantře nově hlásí i Apple se svými Apple iWatch. Většina z uvedených výrobců nabízí nejen možnost spolupráce s externími čidly jako je nožní snímač STRYD, ale i takzvané „watty ze zápěstí“. Tedy možnost zobrazit wattové zatížení běžce bez nutnosti cokoliv dalšího si k hodinkám dokupovat.

Je tedy zcela na místě, podívat se jak se liší „GPS mutace“ wattového výkonu od wattů z externího snímače typu STRYD.

 

Unikátní matematický model vs.jednoduchá fyzika

Pro osvětlení souvislostí je třeba podniknout alespoň malý exkurz do wattové problematiky. Běžecké watty, na rozdíl od cyklistických, nemají možnost jednoduše měřit sílu, jakou běžec vyvine pro svůj dopředný pohyb. Neexistuje tedy jednotná platforma běžeckých wattů, kterou lze prohlásit za standard. A neexistuje ani maximální povolená odchylka měření. Ale jak uvidíme později, tak úplně to nevadí.

U cyklistických wattmetrů je nyní standardem zaručená maximální chyba zobrazených hodnot +/- 1%. Pokud by byla vyšší, může to vést k znehodnocení tréninkového předpisu a co je ještě asi horší, nepřesný wattový ukazatel vám může pokazit celý závod. Skončíte předčasným vyčerpáním svých sil, nebo naopak nevyužijete všechen svůj potenciál, který jste v sobě tréninkem probudili a skončíte sice v cíli, ale výrazně za svými možnostmi. Obojí je většinou nežádoucí konec.

STRYD určuje wattové hodnoty přímo z biomechniky pohybu vašeho těla. Umí v 3D prostoru velmi precizně zaznamenat trajektorii pohybu vašich nohou a těžiště a z nich je schopen poměrně přesně určit jak velký metabolický výkon potřebujete pro dosažení aktuální rychlosti v daném sklonu terénu, při dané síle a směru větru (či závětří za vodičem). Tahle metoda se ukázala jako je vysoce funkční a její spolehlivost byla prověřena několika nezávislými studiemi. Podrobnosti naleznete například zde. Poté co STRYD takto nasnímá wattové a další metriky, uloží je do své paměti a zároveň je pomocí ANT+ a BLE protokolu předá do běžeckých hodinek.

Watty které se “narodí” přímo v hodinkách, jsou ale zcela jiný případ. Vaše nohy je vůbec nezajímají. Jednoduše vezmou rychlost z GPSky, sklon terénu ze změny výšky v barometrickém senzoru a místo síly větru naměřené citlivým tlakovým snímačem na vaší botě se omezí na předpověď počasí na daný den v daném místě*. 

Takovéto zjednodušené určení wattového výkonu samozřejmě trpí výraznou odchylkou. Hodnoty jsou kriticky závislé na síle GPS signálu v místě, nemají a ani nemohou mít potřebnou odezvu (barometrický sensor reaguje na úrovni jednotek až desítek sekund), ale hlavně měří úplně něco jiného než nožní snímač STRYD.


Obrázek: Eliud Kipchoge se svým týmem testuje STRYD

 

 

Když na kvalitě dat záleží

Možná jste si všimli, že watty generované platformou Garmin mají mnohem vyšší hodnoty, než hodnoty snímače STRYD. Je to proto, že hodinky určují pouze mechanický výkon hmotného tělesa, nikoliv potřebný metabolický výkon běžce. Rozdíl je ten, že mechanický výkon je u běhu pouze imaginární hodnota, která naprosto netuší jak to vypadá s efektivitou pohybu daného běžce. S běžeckými watty je to mnohem komplikovanější než z těmi cyklistickými, protože velmi záleží na kvalitě odrazu a recyklace energie při dopadu (viz. projekty NIKE vaporfly 4% apod.). Zatímco cyklista co pošle do pedálů, to se prakticky objeví jako hnací moment dopředného pohybu (jeho efektivita je blízká 100%), dobrý běžec ztratí 20% energie, špatný ještě mnohem více.

Abychom tedy mohli správně určit potřebný metabolický výkon daného běžce pro dané tempo, musíme znát i efektivitu (nebo chcete-li účinnost) jeho pohybu. Pokud ji neznáme, není šance trefit správné tréninkové (metabolické) zatížení jeho organismu a tedy ani účinně stimulovat jeho progres. Efektivita běhu se navíc mění s únavou (klesá). Neboli pokud ji neznáme, celý trénink s mechanickými watty se přesouvá k odhadování tréninkové dávky a tempa, nikoliv k exaktnímu tréninkovému vedení.

I když pomineme uvedenou poměrně zásadní nepřesnost, těžko se ale smířit s tím, že GPS senzor (a tedy ani watty) vám nebudou spolehlivě fungovat v městské zástavbě či hustém lese a nebudou vykazovat vůbec nic na běžícím pásu nebo v tunelu.

A i kdybychom se smířili s výše uvedenými dvěma zásadními výtkami, nikdy se nic nedozvíme o kvalitě vašeho odrazu, recyklaci dopadové energie na kterou se hraje například v nových typech běžeckých bot vyztužených karbonovým plátem.

Nově přicházející model STRYD NEXT Gen dokonce kvantifikuje i vliv otřesů spojených s dopadem nohy na podložku (např. během rychlostního tréninku či terénního seběhu) na vaši tělesnou schránku a dolní končetiny zejména. Takto se snaží poukázat na možnost přetížení pohybového aparátu.

Bez nožního snímače tedy nebudete mít možnost znát jak se vyvíjí kvalita vašeho běžeckého kroku a nebude vás nikdo brzdit ani v okamžiku, když si budete říkat o zranění a následnou dlouhodobou stopku vašeho progresu.

 

 

Závěrem

Současná situace s běžeckými watty dává možnost vybrat si svoji cestu.

První možností, která se jednoduše nabízí je využít „GPS watty ze zápěstí“. I přes své neduhy a nedokonalosti jsou výrazným pokrokem, a vhodně doplňují klasické tempové ukazatele. Netrpí nectnostmi tréninku pomocího srdečního tepu (zpoždění, závislost na stavu organismu) a umí poměrně uspokojivě kvantifikovat i absolvovanou zátěž (tzv. TSS - Training Stress Score). Odezva wattů ze zápěstí je však pomalá, jejich přesnost nízká a z principu je vyloučeno jejich uplatnění na běžícím pásu.

Oproti tomu nožní snímač, včele s nejrozšířenějším zástupcem STRYD, spolehlivě určuje metabolická tréninková pásma, automaticky poskytne přesný tréninkový předpis, který je platný prakticky v libovolném terénu a každou vteřinu vaší tréninkové jednotky. Kompletní ekosystém "STRYD Power Center" pak ve finále posoudí i vaši připravenost pro konkrétní závodní distanci a poskytne kvalitní předpis (wattové tempo) na předepsanou tréninkovou jednotku.

Asi nejcennější hodnotou je však spolehlivá direktiva na den "D", tedy pro váš vyvolený závod. Jednoduchý předpis ve stylu: „Máš na to zaběhnout si ten maraton za 3:12, stačí nasadit a udržet tempo 256W. Ne víc, ale ani méně“, je přesně to co potřebujete v té chvíli vědět. Stryd vás zná protože korektně registruje každou vteřinu Vašeho běhu. Tohle wattové tempo není věštění z křišťálové koule. Je to předpis, který vás s velmi vysokou pravděpodobností dovede k úspěchu v závodě na který se připravujete většinou dlouhé týdny, někdy i roky. Jen vy sám víte, kolik to stálo úsilí a jaký byl finanční rozpočet tohoto vašeho cíle.

 


Olympijský vítěz Kristian Blumenfelt použil STRYD pro překonání magické 8mi hodinové hranice v dlouhém triatlonu a drží i neoficiální světový rekord na Ironmana s podporou vodičů časem 6:44:25

 

 

Robert Kleiner,
S1W.cz

--------------------

*to není vtip tak to opravdu je, viz. definice Garmin Running Power