Tříkrálové finále okolo Flander

Vrchol letošní klasikářské sezóny připadnul po zrušení Roubaix na Flandry. A nebylo to vítězství z osamoceného úniku, ale souboj tří nejsilnějších jezdců, jejichž výkonnost přepisovala KOMy v závěrečných stoupáních. 

Hned od startu, než se utvořil únik, se peloton prvních 25km řítil průměrnou rychlostí 50km/h. Pro Olivera Naesena a ostatní jezdce v hloubi pelotonu to znamenalo přijatelných, stále víceméně aerobních, ale rozhodně nikoliv pohodových 309W. Pro jezdce směřující do úniku pak velmi tvrdých téměř 400W, na hranici funkčního  prahu každého z nich (Samuele Battistella 389W/30:41), Jakmile se únik dostatečně vzdálil, tempo pelotonu se na následujících 100km zklidnilo a rychlost spadla na 40km/h, uprchlíci tak získali více než 7minut náskoku k dobru. Ale jak už to při klasikách bývá, nestačilo to.

Závod začal vlastně až 100km před cílem, kde se jezdci před nájezdem na Kwaremont odebrali do doprovodných vozů aby odložili svoje šály, rukavice a návleky (na startu bylo nevlídných 9stC), aby posléze Kwaremont zvládli stále v pohodovém zahřívacím tempu 10min/305W. Po něm se ale už naplno rozhořela poziční bitva. Teď už nejde ponechat nic náhodě, před každým bergem je třeba být ve střehu a na té správné pozici v pelotonu. Watty kilometr i dva před každým ze zbývajících 15ti výšlapů atakují číslo 400, ale stále ještě se jedná o pár minut v červených číslech s následným krátkým odpočinkem.

To pravé peklo zahájil 45km před cílem nebo chtete-li na poslední hodinu závodu až Julian Alaphilippe. Nejužší špička cca 15ti adeptů na vítězství na letošním Ronde smázla KOM Nikiho Terpstry z roku 2016 na Kopenbergu o plných 15 vteřin a Oliver Naesen musel pro udržení ve vedoucí skupině naložit 512W/2:28. Od té chvíle už tempo nepolevilo. Už se z něho pouze odpadá.

Na následujícím kopci Steenbeekdries, 39km do cíle, znovu nastupuje Alaphilippe a s ním se udrží už jen Van der Poel. Ze skupiny za nimi se ještě zvedá Van Aert a na členitém 8km úseku si vedoucí duo sám dojíždí! Jede úžasně. Jen na tomto úseku najel Van Aert na loňské čelo závodu více než minutu a loňský KOM na tomto 13ti minutovém úseku vylepšil svou sólovou jízdou o plných 66 sekund!!! Neskutečné tempo. Vedoucí trio WVA, MVDP a Julian Alaphilippe nepolevuje ani na následujícím Taaienbergu a jejich náskok tak vteřinku po vteřince narůstá. Stíhající Naesen ani skupina těsně za ním: Bettiol, Sénéchal, Asgreen a Madouas se ale nevzdávají. Naesena tato čtveřice záhy pohlcuje a do stíhačky vedoucí trojice se okamžitě pouští duo DQS Asgreen-Senechal. Když závodníkům do cíle chybí pouze Patterberg a po něm závěrečná 11km rovina, vypadá to na finále grande mezi třemi nejsilnějšími účastníky - Mathieu Van Der Poelem, aktuálním mistrem světa - Julianem Alaphilippem a Wout Van Aertem.

Jenže přichází nečekaná zápletka:

Patrick Lefevre [ředitel týmu Deceuninck-QuickStep] do vysílačky: „Loulou [Tak zní oficiální přezdívka J.Alaphilippa], Florian [Senechal] a Kasper [Asgreen] ti jedou na pomoc, přečíslíme je, nestřídej! Slyšíš máš za sebou dva naše, nestřídej!” J.Alaphilippe uslyšel šéfova slova a nebyl z nich vůbec nadšený. Jednak se může lehce stát, že když se sjedou a DQS takticky vypustí zajíce, tedy jednoho z nich, může i vyhrát někdo jiný než on, protože WVA a MVDP se začnou hádat kdo zalepí tu díru jako minulý týden! Navíc už teď nemám nejlepší pověst a až přestanu střídat, rozhodně si ji tím nevylepším. No, uvidíme. S těmito úvahami se Julian ocitnul na chvostu vedoucí trojice a tak nastala vhodná chvíle zmáčknout vysílačku a informovat se jaká je situace. Nacvičeným pohybem rukou pouští řidítka, aby stisknul tlačítko na hrudi a nahnul se k mikrofonu, ...jenže přesně ve stejném okamžiku se za zatáčkou objeví motocykl rozhodčích. Vedoucí Van Aert se za něj nasaje, dle hesla každý watt dobrý, ale co to, motorkář náhle zpomaluje a zajíždí k pravé krajnici!  Van Aert motorkáře jen těsně míjí, Van Der Poel reaguje instinktivně na poslední chvíli a také strhává kolo doleva, jenže Julian, ponořený ve svých úvahách, sahá kamsi po telefonu, nemá nejmenší šanci zareagovat a pravým ramenem v plné rychlosti najede do motorkáře…, předvede velkolepé salto a končí na silnici. uááá, uáá, meerd!

 

Srážka s motorkářem zde: https://youtu.be/xjQiLyB9zPc?t=48

Vedoucí duo Van Aert a Van Der Poel absolvuje poslední výjezd na Kwaremont i závěrečný Patterberg pospolu a i zbývajících 11km do cílového Oudenaarde vzorně spolupracuje. Průměrem 45km/h udržuje svůj minutový náskok na své pronásledovatele. Oba si na spurt věří, taktika je na pořadu až v cílové rovince.

WVA ví, že nemá takové zrychlení jako MVDP, ale udrží vysoké watty o něco déle. MVDP, vědom si svého dynamitu v nohách se rozhodně nežene do zahájení souboje jako první. Kilometr před cílem zpomaluje a vede si WVA při pravém okraji hrazení plíživou třicítkou až k cílové čáře.

Jestliže závěrečných 11km zdolávali oba vedoucí jezdci tempem 1:22/km pak poslední kilometr jim trval téměř 2 minuty. Necelých 150m před cílem se zvedá jako první Van Aert, ale Van Der Poel reaguje ve stejném okamžiku. Pouhých 9 sekund stačí Van Aertovi aby zrychlil z 32 na 56km/h, ale to je málo. Začal spurt příliš pozdě a promeškal vhodný okamžik. Na pásce ho Van Der Poel o pár centimetrů poráží.

Pro Mathieu Van Der Poela bylo tohle vítězství po jeho nevýrazné sezóně velmi prestižní. Naopak Wout Van Aerta, po jeho skvělém vystoupení na Strade Bianche, Milano-San Remo, ale hlavně letošní Tour de France začali komentátoři korunovat na nejlepšího nebo alespoň nejuniverzálnějšího cyklistu nové éry. Na fenomén Van Der Poela se takřka zapomnělo. Přitom Mathieu byl pro Wouta postrachem už v jejich cyklokrosové éře, kdy na něj zbývala několik sezón pouze druhá místa. Kdo však nezapomněl, jak Mathieu vloni neskutečným způsobem zvrátil ztracený Amstel a jak letos opět sólově pro změnu získal Bink Bank Tour, věděl že tenhle chlapík je něco opravdu mimořádného. Když se rozhodne, těžko ho něco zastaví. 

Screenshot_20201020-210048_Instagram

Den poté:

Mathieu Van Der Poel dnes zveřejnil svoje čísla. Normovaný výkon 341W (váha 75kg) je celkem očekávaná výkonnost vítěze 6ti hodinové klasiky. Ale Max Power ve sprintu 1561W umí opravdu a pouze špičkový sprinter. Jenže po 6ti hodinách trvrdého závodění už ani ten. Spolu s explozivním nástupem jeho "kroutícího momentu" to dává naprosto smrtelnou kombinaci pro každého kdo se mu chce postavit do cesty. Ostatně kdo viděl jeho "winning move" vloni v Novém Městě, ví o čem je řeč.

Ale z tohoto mimo jiné vyplývá, že Wout Van Aert umí prakticky úplně stejná čísla! (a má velmi podobné dispozice).

Pro zajímavost Oliver Naesen (předloni druhý v neděli důstojný soupeř, který se jako jediný několikrát pokoušel osaměle dostihnout unikající trojici/dvojici) NP = 327W/73kg, neboli prakticky stejná výkonnost, ale jeho rychlostní dispozice nejsou takové jako mají ve svém arsenálu MVDP, VWA nebo JA.

Mimochodem Juliane Alaphilippe váží pouze 62kg, což je o plných 13kg méně než WVA nebo MVDP. Proto je schopen v kopci tak nechytatelně akcelerovat. Na stejnou rychlost v kopci potřebuje o cca 50W-80W méně. Na stejné zrychlení v kopci je třeba ale dodat 2x tolik tedy o 100-160W více.

 

Takže teď máme minimálně dva (a možná i tři), nové skvělé klasikářské šampióny. Mladá generace dává o sobě vědět tím nejlepším možným způsobem na všech frontách a to je skvělé. Bude se rozhodně na co koukat. 

Rekapitulace důležitých momentů letošní Ronde je zde: https://youtu.be/UDL1myTN9w4

Robert Kleiner,
SPEEDweaponry



Přihlaste se k odběru novinek ať Vám neuteče žádná novinka ze světa výkonnostního sportu.